Merja Vahter

Ehdokasesittely

Ehdokasnumero 471

Olen Merja Vahter, lahtelainen kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu ja Päijät-Hämeen liiton tarkastuslautakunnan puheenjohtaja sekä  sivistyslautakunnan jäsen. Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymässä olen nyt hallituksen puheenjohtajan varajäsen.

Aluehallinto on uusi porras päätöksenteossa. Päijät-Hämeessä se merkitsee sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen siirtymistä ”saman katon alle”.
Sosiaali- ja terveysasiat, mm. lastensuojelu ja vanhuspalvelut mukaan lukien siirtyvät pois nykyiseltä hyvinvointikuntayhtymältä ja palo- sekä pelastustoimi pois maakuntaliitolta tähän uuteen organisaatioon, jolle nyt valtuustoa valitaan.

Olen lupautunut näihin vaaleihin ehdokkaaksi edustamaan päijäthämäläisiä asukkaita. Numeroni vaalissa on 471.

Olen Lahden asukas, Padasjoen vapaa-ajanasukas ja perheellämme on yritystoimintaa Heinolassa. Siksikin koko Päijät-Häme on tärkeä.

Olen nostanut tärkeimmiksi asioiksi, joihin itse uudessa organisaatiossa haluan vaikuttaa:

  • Ikäihmisten ja vanhusten asumisen ja palvelujen tarjoamisen yksilöiden tarpeiden mukaan sekä oikea-aikaisesti
  • Varhaisen vaiheen hoidon edistämisen. Se on eduksi hoitoa tarvitsevalle ja taloudellisempaa kokonaiskulujen maksajalle.
  • Lastensuojelun resurssit parempaan kuntoon. Lapsilla tulee olla oikeus turvalliseen ja kannustavaan lapsuuteen.

Näiden lisäksi tulee olemaan paljon tärkeitä asioita, joihin päättäjän aluevaltuustossa tulee kyetä ottamaan kantaa. Yhtenä mm. palo- ja pelastustoimen sujuvuus.

Itselleni ovat eri palvelualueet ja niiden tehtäväalueet tulleet tutuiksi maakunnallisissa, Lahden kaupunginhallituksen ja aiemmin kaupungin tarkastuslautakunnan monipuolisen työn ansiosta. Myös sivistyslautakunnan tehtäväkenttään olen päässyt perehtymään muita lautakuntia syvällisemmin siksi, koska olen istunut sen kokouksissa kaupunginhallituksen edustajana jo muutamallakin valtuustokaudella.
Tällä hetkellä olen siis Päijät-Hämeen maakuntavaltuutettu ja maakunnan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.

Viime kaudella toimin Lahden kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston jäsenenä ja Koulutuskeskus Salpauksen hallituksen puheenjohtajana 15.11.2021 asti, jolloin siirryin näillä näkymin sen jäseneksi. Salpaus on useiden kuntien omistama kuntayhtymä, jonka vastuulla on 2. asteen ammatillinen koulutus. 

Työelämässäni pisimmän ja itselleni merkittävimmän jakson olen 22 vuotta toiminut yrittäjänä ja työnantajana perustamassani yrityksessä Lastenputiikki Lilliputissa Lahden keskustassa. Minulla oli samaan aikaan myös ulkomaantuontiagentuuri Itävaltalaisen yrityksen Suomen kaupan johtajana. Olen näistä jo eläkkeellä.

Pitkään työuraani on ennen yrittäjyyttä mahtunut myös työsuhteet mm. Starckjohannilla, KOP:ssa, Puolustusministeröllä ja Koulutuskeskus Salpauksen liiketalouden aikuiskoulutuslinjalla yrittäjyyskouluttajana. (Ennen valintaani sen hallituksen puheenjohtajistoon.)

Olen jatkokouluttanut itseäni kulloistakin työtä varten, pystyäkseni hoitamaan ne mahdollisimman hyvin. Luottamustehtäviä ja hallituksissa työskentelyä vahvistamaan olen suorittanut myös Kauppakamarin HHJ-tutkinnon ja sen jatkoksi siihen Hyväksytyn hallituksen puheenjohtajan koulutuksen. Siitä lyhenne  HHJ PJ.

Hyvinvointialueen aluevaltuutetun tehtäviin kuuluvat mm. vastaavat sote-alan tehtävät, jotka nyt viimeisimpänä ovat olleet Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymällä ja sitä ennen Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymällä, joiden valtuustoissa olen ollut jäsenenä.

Olen naimisissa, aikuisen tyttären äiti ja koulupojan isoäiti.