Maija Kontturi

Ehdokasesittely

Ehdokasnumero 434

Tadaa!! Tyrkyllä olisi hämeenlinnalainen 36-vuotias terveyskeskushammaslääkäri. Politiikan sokkeloissa olen aivan esikoululainen, mutta osaan lukea karttaa. Isommat haasteet tai kritiikki eivät onneksi kauhistuta. Nahkaa on parkkiinnutettu 16 kautta jääkiekkotuomarina. Olen kuullut jo kaikki solvaukset, turha yrittää.

Koen, että hyvinvointialueelle minulla on annettavaa terveydenhuollon asiantuntijan, työntekijän ja jopa potilaan vinkkelistä. Taitoa, halua ja kykyä on katsoa asioita tuoreista näkökulmista ja kurkkia rohkeasti sen kuuluisan laatikon ulkopuolellekin. Rakastan opetella uutta ja ottaa asioista selvää. En pelkää kyseenalaistaa päätöksiä, olla eri mieltä tai sanoa ääneen ehkä lennokkaitakin ideoita. Vastarannankiiskeily ei sentään ole itseisarvo, kykenen yhteistyöhön ja yhdessä hyvinvointi rakennetaankin.

Ajatteluun ja osaamiseen tuovat monipuolisuutta erilaiset opinnot sekä hyvin kirjava harrastusvalikoima. Hammaslääkärin koulutuksen lisäksi minulla on insinöörin tutkinto paperitekniikasta ja vuoden verran farmasian opintoja. Molemmista on hyötyä lääkärin ammatissani. Seepran hommista olen jo eläköitynyt, mutta aktiiviset liikunta- ja urheiluharrastukset painonnostosta joogaan ja koirien pissalenkeistä cheerleadingiin täyttävät vapaa-aikaani edelleen. Toisenlaista virikettä aivosolu kavereineen saa kuoroharjoituksissa sekä mielikuvituksellisissa käsityö-, nikkarointi- ja tuskartelutöissä, tai vähintään niistä haaveillessa.

Työelämäänkin olen ehtinyt tutustua erilaisten terveysasemien työyhteisöissä ja hoitamalla monipuolista potilasjoukkoa. Käytännön työssä monimuotoisiin haasteisiin ja kehityksen kohteisiin törmää päivittäin. Ensilinjan kokemuksen vuoksi olisin erinomainen henkilö kitkemään esteitä jo niiden alkulähteiltä. Omassa potilaslähtöisessä kliinisessä työssäni panostan kohtaamiseen ja vuorovaikuttamiseen unohtamatta lääketieteellistä asiantuntijuutta ja käsityöläisammatin taitoja. Tavoitteenani on aina hoitaa kokonaista ihmistä, ei pelkästään sitä lohjennutta hammasta. Otan potilaan asian hoitaakseni ja selvitän, kuka osaa, jos itseltä ei harjoittelemallakaan onnistu. Tällä periaatteella aion lähestyä mahdollista valtuutetunkin tehtävää.

Ja ne vaaliteemat.

Ennaltaehkäisy on monin tavoin asukkaalle, terveydenhuollon sekä pelastusalan ammattilaisille ja rajallisille resursseille parempi vaihtoehto kuin sairauksien hoitaminen tai tulipalojen sammuttaminen.

Palveluiden turvaaminen vaatii sekä julkisen, että yksityisen puolen resurssien yhdistämistä. Palvelusetelit ja KELA-korvaukset ovat hyviä työkaluja tähän. Terapiatakuu toteutuessaan on paras sijoitus, jonka tulevaisuuteen voi tehdä.

Hyvän hoidon taustalla ovat hyvinvoivat työntekijät ja työyhteisöt.

Muistetaan myös, että kaikilla on oikeus terveeseen, kivuttomaan suuhun, jolla on hyvä puhua, pussata ja pureskella.